Бяла отбелязва 147 години от освобождението си

 

На 05 юли 2024 г. се навършват 147 години от освобождението на гр. Бяла.

По този повод Исторически музей - гр. Бяла за първи път експонира най-старата, панорамна гравюра на гр. Бяла от 1877 г.

Д-р Иво Жейнов, директор на музея, разкрива: "Скицата на гравюрата на Бяла от лятото на 1877 г. е работа на Никола Лазаро - военен кореспондент на италианското илюстровано седмичното списание „Италианска илюстрация“. Тя е направена по незапазен вариант на фотография на Франц Душек. Стъклената плака е загубена, тъй като е получена от Николо Лазаро и както е записано на гравюрата, той е нарисувал по нея скица, която е изпратил в редакцията на списанието в Милано. По тази подробна скица е изработена гравюра върху дърво“.

Той обяснява, че от панорамните снимки на Бяла, направени от Франц Душек, са известни два варианта на т. нар. беленско хоро. Той ги прави от двора на сегашния музей. Тъй като те са кадрирани, част от тях са изрязани, когато са откопирани, като е оставен основният исторически момент – хорото, което е привлякло вниманието със своята уникалност и художествена стойност.

 

„Беленското хоро, организирано специално от жителите на селището за императора Александър II, е повод и затова всичко, което извън хорото се е сторило маловажно и е изрязано. За разлика от двата позитива, гравюрата на Никола Лазаро обхваща липсващата част от снимката на стъклената плака. Така днес ние може да се запознаем с истинския вид на Бяла от 1877 г., който досега беше неизвестен. От гравюрата може да се разгледа тогавашната централна част на селището, както и сградите в неговата периферия“, допълва д-р Жейнов.

Той каза още, че историческата гравюра е собственост на частно лице, като копие е предоставено на музея.

„Тази практика не е изолиран случай. През 2021 г. Михаил Заимов, правнук на Стоян Заимов – един от създателите на музея в Бяла, подари копия на запазеното фотографско наследство на дядо си във връзка с изграждането и откриването на културния институт, които вече са част от експозиция“, напомня д-р Жейнов.