Мост на майстор Колю Фичето над река Янтра

 

Емблематичната постройка край гр. Бяла и днес изглежда внушително със своя грациозен силует с варовикова облицовка на фона на буйната и кална Янтра. Макар и частично разрушен и позагубил първоначален си облик, той все още буди възхита и чувство на гордост у всеки българин. А ето и историята на построяването му.

След сливане на Силистренския, Нишкия и Видинския вилает,  нуждата от здрав и голям мост, който да свързва Русчук (Русе) с Търново и София назрява. Мидхат паша, по това време валия на новосъздадения Дунавския вилает и виден османски държавник със съвременни възгледи, дава нареждане за построяване на моста. Той се съветва с различни архитекти от Полша и Франция. Първите искат 3 милиона гроша и обещават да издигнат мост за 4 години, а френските инженери търсят само 2 милиона гроша. 

Вече прочул се по това време със своята хем евтина, хем качествена работа, майстор Колю Фичето бил извикан на среща с пашата. След като чул исканията на Мидхат паша, той се заел да изработи макет на моста от свещи. Известен със своята пестеливост и точните си сметки, две седмици по-късно майсторът заявил, че строежът на моста ще струва 700 000 гроша, ни повече, ни по-малко. Сумата била 2 и дори 3 пъти по-ниска от тази, която предложили чуждите инженери, пашата се изненадал и поискал отново да направи сметка, но Фичето бил категоричен.

Изчисленията му се оказали верни, материалът стигнал точно и не бил прахосан. И така, през 1867 г. той изпълнил дадената дума и само за 2 години съградил величествения мост с дължина 276 метра, ширина 9 метра, 13 опори с орнаментирани водорези и 14 свода с отвор 12 метра.

Мостът очаква своя ремонт повече от сто години, но в момента тече проект за Консервация и реставрация на моста на Колю Фичето в Община Бяла, който включва и изграждане на посетителски център и облагородяване на прилежащите площи.

На територията на прилежащата сграда се помещават музей, ресторант, зала за прожекции и магазинче за сувенири.
За любителите на новите технологии е предвидено интригуващо интерактивно преживяване с дръзкото име „Машина на времето“, което обещава да привлече посетители от всички възрасти. Обектът ще предлага и 3D мапинг програми, които по иновативен начин отвеждат зрителя отвъд каменните фасади и го потапят в нов, вълнуващ свят. 

На 23 и 24 август ще се състои официалното откриване на реставрирания мост Колю Фичето – емблемата на Бяла.

За актуална информация посетете сайта на обекта: belenskimost.com